baner web Pp

Proiect „Propriul meu pas”

Piatra Neamt, 11 februarie 2013

Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial a derulat proiectul „Propriul meu pas”, având numărul RO-12-E325-2012-R2 în perioada 10.08.2012 - 08.02.2013, ce s-a desfăşurat în județul Neamț, proiect finanțat de către Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, gestionat în România de A.N.P.C.D.E.F.P.

Scopul proiectului a vizat dezvoltarea în rândul tinerilor cu sindrom Down a competențelor pentru o viața independentă.

Obiectivele noastre au fost:

rezultate

În perioada 5 - 7 octombrie 2012, a avut loc, în județul Neamț, un seminar cu 12 tineri care au primit informații despre Sindromul Down și au fost provocați să realizeze un puzzle special și un joc pentru învățarea anotimpurilor.

Activităţile desfăşurate în perioada octombrie 2012 - ianuarie 2013 cu tinerii şi copiii cu sindrom Down au avut drept scop dezvoltarea autonomiei şi abilităţilor pentru o viaţă independentă. Acestea au fost derulate de către membrii grupului de inițiativă cu sprijinul a 12 persoane resursă care i-au ajutat pe tinerii și copii cu Sindrom Down să socializeze și să devină autonomi. Alături de ei au participat si alți voluntari și specialiști din comunitatea nemțeană.

În activitățile pe care le-am desfășurat ne-am propus să le formăm tinerilor și copiilor cu sindrom Down o serie de deprinderi indispensabile unei vieți independente:

Autoservire;

De orientare spațio-temporală;

Inițierea și menținerea relațiilor interpersonale;

Dezvoltarea structurii perceptiv-motrice de formă și culoare;

Folosirea banilor;

Comunicarea nevoilor;

Comportamentul în spațiile publice;

Abilități de a se comporta corespunzător pe stradă.

Proiectul s-a născut din nevoia reală și concretă pe care o au copiii și tinerii cu sindrom Down de a depăși pragul psihologic al ancorării și dependenței de cei din jur și de părinți. Considerând că de multe ori este nevoie doar să încerci să faci ceva ce nu ai mai făcut ca să te asiguri dacă poți face și dacă îți place, noi am demarat acest proiect pentru a oferi oportunitatea acestor persoane să experimenteze, în cadrul ”Atelierului de viață independentă”, acele lucruri, atitudini și comportamente care să le poată conferi un grad mai mare de independență.

Pe tot parcursul proiectului, tinerii cu sindrom Down au fost parteneri de discuție, colegi de activități și evaluatori ai muncii noastre. Părerile lor au constituit premisele pentru adaptarea metodelor, schimbarea strategiilor, iar acțiunile lor pot fi motorul care să contribuie la educarea societății în spiritul toleranței și al solidarității, sensibilizând comunitatea și contribuind la o mai bună incluziune socială a tinerilor cu oportunități reduse. Activitatea publică la care ei au fost prezenți, contribuția lor în cele 3 luni de ”Atelier de viață independentă” stau mărturie a implicării, nu doar ca spectatori, ci ca regizori și artiști ai acestei piese care se numește simplu: ”Propriul meu pas”.

În urma acestui proiect, a fost realizată cărticica ”Propriul meu pas spre autonomie”, tipărită într-un număr de 600 de exemplare, ce cuprinde tematici precum: dezvoltarea autonomiei, acceptarea socială, importanta regulilor, probleme comune, autonomia și stima de sine, câteva sfaturi pentru părinți, precum și concluzii, rolul părinților și testimoniale. De asemenea, în cadrul proiectului au fost realizate și un număr de 40 de jocuri educative pentru copii, 20 de puzzle speciale ”Propriul meu puzzle” și 20 de jocuri pentru învățarea anotimpurilor ”Să descoperim anotimpurile”.

Proiectul “Propriul meu pas” este finanţat din fonduri acordate de către Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, aprobat, gestionat şi monitorizat de către ANPCDEFP – Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Acţiunea 1.2 Iniţiative ale tinerilor

Pentru orice alte informații, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați prin e-mail sau telefon, la datele de contact menționate mai jos:

Oana Mihăilă, Manager de Proiect, Telefon: +40 757 379 255

Lavinia Apopei Pruteanu, Președinte Asociația Riana, Telefon: +40 726 306 068

Web: www.sindromuldown.ro

“Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta doar punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu poate fi responsabilă pentru orice utilizare care poate fi efectuată din informațiile conținute de acestea.“

Prezentare Proiect "Propriul meu pas"

Proiect in desfasurare, finatat de Comisia Europeana prin Programul "Tineret in actiune"

Dati Click pe pictograma

PMP

Selectie participanti

Afis resize

Afis proiect Propriul meu pas

Afis PMPresize

Comunicat de presa

baner web Pp

Lansare proiect „Propriul meu pas”

Piatra Neamt, 10 august 2012

Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial (Asociația Riana) anunță lansarea proiectului „Propriul meu pas”, având numărul RO-12-E325-2012-R2, ce se desfăşoară în perioada 10.08.2012-08.02.2013, cu sprijinul programului Tineret în Acțiune, gestionat în România de A.N.P.C.D.E.F.P.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea în rândul tinerilor cu sindrom Down a competențelor pentru o viață independentă.

Pentru îndeplinirea obiectivului, echipa de proiect, va recruta în perioada 10.08-20.09.2012, 12 tineri nemțeni, cu vârste între 15 și 30 de ani, care vor participa la o serie de activități derulate de Asociația Riana la nivel local, cu sprijinul partenerilor săi. Prima activitate de amploare va fi un seminar cu durata de 3 zile la care se va discuta despre sindromul Down, iar tinerii vor fi provocați să creeze un puzzle special și un joc pentru învățarea anotimpurilor. Seminarul se va desfăşura în județul Neamț la începutul lunii octombrie.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

O1. Formarea a 12 persoane resursă, din județul Neamț, pentru lucrul cu tinerii cu sindrom Down pe tema deprinderilor de viață independentă, într-un interval de 9 zile.

O2. Familiarizarea a 5 tineri cu sindrom Down, cu vârsta între 15 și 30 de ani, din județul Neamț, cu caracteristicile unei vieți independente, pentru o perioadă de 3 luni

O3. Creșterea gradului de încredere în sine a 15 tineri cu sindrom Down, din care 5 cu vârsta între 15 și 30 de ani, și 10 cu vârsta între 2 și 10 ani, din județul Neamț, în vederea practicării unui stil de viață autonom, într-o perioadă de 3 luni.

La finalul proiectului vom realiza o cărticică în 600 de exemplare, în care vom colecta informații despre parcursul copiilor și tinerilor cu sindrom Down.

1. Aspecte educative

2. Dezvoltarea copilului si adolescentului cu Sindrom Down, in contact cu societatea

Cele 2 capitole vor cuprinde tematici precum: integrarea în societate, importanta regulilor, probleme comune, autonomia și stima de sine, câteva sfaturi pentru părinți, precum și concluzii.

Pe toata durata activităților puteți urmări detalii pe pagina de internet www.sindromuldown.ro.

Pentru orice alte informații, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați prin e-mail sau telefon la date de contact menționate mai jos:

Oana Mihăilă, Manager de Proiect, Telefon: +40 757 379 255

Lavinia Apopei Pruteanu, Președinte Asociația Riana, Telefon: +40 726 306 068