Comunicat incheiere proiect

Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familialLogo ACAP alb(Asociația Riana) anunță încheierea proiectului „Ai carte, ai parte”, având numărul RO-51-E28-2013-R2, și care s-a desfăşurat în perioada 04.11.2013 - 04.05.2015. Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, gestionat în România de A.N.P.C.D.E.F.P.

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea gradului de conștientizare a reprezentanților politicilor de tineret asupra problematicii incluziunii pe piața muncii a tinerilor cu dizabilități.

sem5

Pentru îndeplinirea obiectivului, echipa de proiect, a recrutat 20 de tineri nemțeni, cu vârste între 15 și 30 de ani, dintre care 3 cu sindrom Down, care au participat la activitățile derulate în cadrul proiectului. Tinerii voluntari au beneficiat de trei seminarii de formare pe parcursul celor 12 luni de activități, seminarii în cadrul cărora s-au format ca voluntari, au descoperit necesitatea și frumusețea lucrului în echipă, și-au descoperit potențialul creativ și au experimentat o gamă cât mai variată de metode de educație nonformală (Foto-voice, Cafenea publică, Metoda Smart, Public Speaking, etc.)

Prima etapă de formare a avut loc în perioada 07-09 februarie 2014 în localitatea Văratec, judeţul Neamţ, unde au fost formați 20 de tineri, resursă din judeţul Neamţ cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 de ani, pentru a desfășura activităţi de voluntariat pe întreaga perioadă proiectului. Din cele 20 de persoane au făcut parte şi trei tineri cu sindrom Down, Livia, Cristina şi Gabriel.

f1

Pe parcursul celor trei zile de activități, tinerii au interacţionat, s-au cunoscut mai bine şi au legat prietenii. În timpul petrecut împreună au luat parte la diverse jocuri începând cu cele de cunoaştere reciprocă şi de reţinere a numelor, desfăşurate în prima zi, imediat după începerea activităţilor. Altele au avut drept obiective dezvoltarea lucrului în echipă. Astfel, câțiva voluntari şi-au descoperit calitățile de lider, îndrumător, iar alții de cooperare.

A doua etapă de formare a avut loc în perioada 27-29 iunie 2014, în localitatea Petru Vodă din judeţul Neamţ, având ca temă generală „Public Speaking”.

Pe parcursul celor 3 zile petrecute împreună, voluntarii au aflat în cadrul acestei sesiuni de formare foarte multe informaţii utile despre vorbitul în public: structura unei prezentări, cum să faci o impresie memorabilă, cum să ne pregătim pentru a ne urca pe scenă, cum să ne controlăm emoțiile, cum să primești și să dai feed-back, formula de prezentare în 30 de secunde.

A treia etapă de formare a avut loc în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2014 în localitatea Bicazul Ardelean din județul Neamț, având ca subiect principal Educația non-formală.

f2De asemenea, prin intermediul proiectului ne-am propus  realizarea unei statistici la nivel național a numărului de persoane cu sindrom Down încadrate în grad de handicap, nivelul de școlarizare la care au ajuns, terapia recuperatorie pe care o urmează și câți dintre aceștia sunt încadrați în muncă.

Astfel am aflat că în România sunt 4420 de persoane cu sindrom Down. Dintre aceștia 2611 sunt copii și 1809 adulți. Județul cu cele mai multe persoane cu sindrom Down este Iași în număr de 274, iar cele mai puține se află în Sălaj în număr de 34.

Alte evenimente desfășurate în cadrul proiectului au fost două Cafenele Publice și o Masă Rotundă Nonformală.

În data de 29.05.2014 la Pub KM 0 din Piatra Neamț s-a desfășurat prima "Cafenea publică", o metoda de dialog interactiv care s-a centrat pe schimb de informații valorizând contribuțiile tuturor participanților.

Subiectele care s-au dezbatut:f3

 1. Tinerii cu dizabilități, antreprenoriatul și piața muncii.
 2. Incluziunea socială și școlară a copiilor și tinerilor cu sindrom Down.
 3. Educația nonformală/voluntariat.
 4. Rolul familiei în dezvoltarea autonomiei personale a copiilor și tinerilor cu sindrom Down.
 5. Asistența socială a copiilor și tinerilor cu sindrom Down.
 6. Cadrul legislativ, îmbunătățiri/schimbări ale legii 448/2006.

În data de 30.01.2015 la "The Library Bar" din Piatra Neamț s-a desfășurat cea de-a doua "Cafenea publică" organizată în cadrul proiectului "Ai carte, ai parte" în care am abordat următoarele subiecte:

f4
 1. Statistica la nivel național cu privire la persoanele cu sindrom Down.
 2. Primul site al tinerilor cu sindrom Down care s-a realizat tot pe acest proiect.
 3. Soluțiile care s-au oferit până acum.
 4. Educația nonformală pentru tinerii cu dizabilități.
 5. Care sunt avantajele/dezavantajele voluntariatului.
 6. Noi idei pentru alte proiecte.

În data de 24 octombrie 2014 s-a organizat în The Library Bar din Piatra Neamț „Masa rotundă nonformală”, având tema principală învățământul dual pentru persoanele cu dizabilități.

Participanții, în număr de aproximativ 60 de persoane au luat parte la o discuție antrenantă despre avantajele și dezavantajele acestui tip de învățământ, dar și despre posibilitatea implementării cât mai rapide și eficiente în România.

f5Un alt obiectiv al proiectului a vizat realizarea unui site www.downinfoplus.ro cu scopul de a evidenția faptul că tinerii cu sindrom Down pot fi încadrați în câmpul muncii, își pot dezvolta abilitățile necesare unei meserii în condițiile în care li se oferă șansa să se dezvolte. Chiar dacă la momentul actual tinerii cu sindrom Down care își pot câștiga singuri existența sunt extrem de puțini, mare parte din ei reușesc, cu ajutorul ONG-urilor de profil, să-și dezvolte abilitățile și să confecționeze diferite obiecte hand-made, iar asta le pot oferi șansa de a deveni antreprenori, prin valorificarea acestor obiecte.

La finalul proiectului am organizat un Seminar național ”Abilitățile celor cu dizabilități” în care am prezentat rezultatele muncii noastre, dar și cel două publicații ce vor fi realizate în cadrul proiectului, ”Viața adultă a persoanelor cu sindrom Down” și ”Metode de educație nonformală pentru persoanele cu dizabilități”.IMG b014 resize

Seminarul ”Abilitățile celor cu dizabilități” a avut loc în data de 4 aprilie 2015, la Central Plaza Hotel din Piatra Neamț, în sala Millenium, cu o participare de peste 150 de persoane. Seminarul a cuprins patru sesiuni de comunicări, momente artistice susținute de copii și tineri cu dizabilități, precum și exemple de bune practici ale altor asociații din țară.

În cadrul acestui seminar au fost invitate asociații de profil din țară, iar printre cei care au răspuns pozitiv invitației s-au numărat asociații din Botoșani, București, Baia-Mare, Bacău, Focșani, Pașcani, Iași, precum și alte asociații din Piatra Neamț.

PV2 12 resize

Mai mult, la eveniment au participat și părinți, cadre didactice, specialiști, elevi și toți cei care au dorit să afle mai multe despre persoanele cu dizabilități.

Participarea la seminar a fost gratuită, iar la final, toată lumea a primit certificat de participare.

Proiectul ”Ai carte, ai parte” sa desfășurat în perioada 04.11.2013 - 04.05.2015 și a fost finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în acțiune, gestionat în România de A.N.P.C.D.E.F.P.

Proiectul a fost implementat de Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial, având ca parteneri Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra-Neamț, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Direcția Județeană de Sport și Tineret Neamț și Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu.Formare ACAP Bicazu Ardelean 361 resize

Pentru orice alte informații, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați prin e-mail sau telefon, la datele de contact menționate mai jos:  

Lorian Apopei Pruteanu, Manager de Proiect, Telefon: +40 726 306 360

Lavinia Apopei Pruteanu, Președinte Asociația Riana, Telefon: +40 726 306 068, +40 757 762 760

“Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta comunicare reflecta doar punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu poate fi responsabilă pentru orice utilizare care poate fi efectuată din informațiile conținute de acestea.“

 

 

Seminarul ”Abilitatile celor cu dizabilitati”

sem1

Peste 150 de persoane au participat sâmbătă, 4 aprilie 2015, la Seminarul ”Abilitățile celor cu dizabilități”, organizat de Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial. Evenimentul face parte din cadrul proiectului ”Ai carte, ai parte”, finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune.

Seminarul s-a desfășurat la Central Plaza Hotel din Piatra Neamț, în sala Millenium și a cuprins patru sesiuni de comunicări, momente artistice susținute de copii și tineri cu dizabilități, precum și exemple de bune practici ale altor asociații din țară.

sem2

Evenimentul a debutat cu înregistrarea participanților, expunerea unui moment artist al Asociației culturale „Eu cred”, prezentarea Asociației Riana, precum și a proiectului „Ai carte, ai parte”, prezentarea unei statistici a persoanelor cu Sindrom Down din România și expunerea site-ului www.downinfoplus.ro.

A urmat apoi o pauză de cafea, după care a debutat ce-a de-a doua sesiune, ce a cuprins: prezentarea unor metode de dialog activ, efectuarea schimbului de informații și găsirea de soluții creative de acțiune din cadrul proiectului: „Cafeneaua publică” și „Masa Rotundă”, prezentarea rezultatelor tangibile ale proiectului, cărțile „Metode de educație nonformală pentru persoanele cu dizabilități”, respectiv „Viața adultă a persoanelor cu sindrom Down”. A urmat apoi momentul artistic (teatru de păpuși și dans grecesc) al tânărului cu dizabilități, Andrei Pălimaru de la Asociația Down Activ din Botoșani.

sem3

Crina Elena Hociung, voluntar al Asociației Riana a menționat: „Pentru mine, proiectul ”Ai carte, ai parte” a fost, este și va rămâne proiectul meu de suflet. Timp de un an și jumătate de când sunt voluntar aici am învățat atât de multe, am trăit momente inedite, am devenit persoana care îmi doream să fiu. Seminarul din această zi, ce are un titlu atât de sugestiv, Abilitățile celor cu dizabilități, a reunit mai multe asociații, ce sprijină persoanele cu dizabilități, dar cel mai important oameni ce vin în contact cu tinerii cu dizabilități, unii dintre aceștia cu Sindrom Down. După aceste ore pline de emoție și momente frumoase, rămânem cu satisfacția de a fi participat ca voluntar în cadrul Asociației Riana. Am avut așadar ocazia de a vedea nu numai faptul că toți suntem egali, ci și că, dacă ne dorim ca ceva să se întâmple, este de ajuns să credem și să pornim cu mult curaj pe acest drum.”

sem5Sesiunea a treia a însumat tombola susținută de Dana Coman, președintele Asociației „Luceafărul”, în cadrul căreia s-au oferit decorațiuni pascale realizate în cadrul centrului de terapie ocupațională. Apoi a urmat momentul artistic la vioară al tinerei cu sindrom Down Livia Gavril, respectiv momentul artistic la chitară al tânărului cu autism Alexandru Cojocaru; două dansuri populare semnate Asociația Luceafărul și prezentarea poveștii Lilianei Cupșa, mama unui tânăr cu Sindrom Down din Baia Mare. Cea din urmă expunere a făcut referire la integrarea în învățământul de masă a unui copil cu dizabilități.

„Scopul activității de astăzi este acela de a dovedi că acești tineri nu numai că sunt egali, ci pot mai mult; mai departe, vă voi da un exemplu pentru a înțelege punctul meu de vedere: noi avem o problemă cu tinerii care nu i-au Bac-ul; ei bine, acum un an, un tânăr din Cluj a promovat acest examen, deși avea Sindromul Down. Asta dorim și noi să promovăm, a reliefat Alexandru Drăgoi, voluntar în cadrul Asociației Riana.

sem6

În cadrul ultimei sesiuni au avut loc trei momente artistice semnate Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”, respectiv prezentarea unor mesaje video de la alte asociații din țară. La finalul celor patru sesiuni de seminar a avut loc un moment de networking, în care s-a reușit a se face schimb de experiență, fiecare prezentându-și ideile, opiniile și trăirile interioare.

În cadrul acestui seminar au fost invitați asociații din țară, iar printre cei care au răspuns pozitiv invitației s-au numărat asociații din Botoșani, București, Baia-Mare, Bacău, Focșani, Pașcani, Iași, precum și alte asociații din Piatra Neamț.

sem4Mai mult, la eveniment au participat și părinți, cadre didactice, specialiști, elevi și toți cei care au dorit să afle mai multe despre persoanele cu dizabilități.

„Prin cadrul acestui seminar ne-am dorit să punem în valoare tinerii, care, în pofida unor dizabilități și a etichetelor pe care le capătă își pot dezvolta diverse activități de viață; astfel, ei pot fi independenți: în acest sens, l-am invitat pe Mohamad Abedin, care, așa cum spunea mama lui, îi lipsește doar 10% pentru a deveni total independent – în afară de abilitatea de a conduce mașina, în rest le poate face pe toate ”, a menționat doamna Lavinia Apopei Pruteanu, președinte al Asociației Riana din Piatra Neamț.

„Am venit astăzi la acest seminar, fiindcă m-am gândit la toate orașele din România unde este nevoie să arătăm tinerilor cu dizabilități că se poate să fie independenți; îmi doresc ca acești tineri care se află în situația aceasta să fie un exemplu pentru noi ceilalți; în fiecare zi ne dorim să învățăm câte ceva nou. Acest schimb de experiență este foarte important. Oriunde există un eveniment la fel, o să fiu și eu și băiatul meu, Mohamad. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne dă puterea să mergem mai departe”, a mărturisit cu lacrimi în ochi, Abedin Zakieh, mama lui Mohamad, un tânăr cu sindrom Down.

Proiectul ”Ai carte, ai parte” se desfășoară în perioada 04.11.2013-04.05.2015 și este finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în acțiune, gestionat în România de A.N.P.C.D.E.F.P.

Proiectul a fost implementat de Asociația Riana pentru dezvoltarea vieții și sprijin familial, având ca parteneri Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra-Neamț, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Direcția Județeană de Sport și Tineret Neamț și Biblioteca Județeană G.T.Kirileanu.

Obiectivul general al proiectului vizează creșterea gradului de conștientizare a reprezentanților politicilor de tineret asupra problematicii incluziunii pe piața muncii a tinerilor cu dizabilități.

Menționăm că participarea în cadrul acestui seminar a fost gratuită, iar la final, toată lumea a primit certificat de participare.

 

Masa rotunda nonformala

invitatie resize

În data de 24 octombrie 2014, Asociația Riana a organizat în The Library Bar „Masa rotundă nonformală”, având tema principală învățământul dual.

Participanții, în umăr de aproximativ 60 de persoane au luat parte la o discuție antrenantă despre avantajele și dezavantajele acestui tip de învățământ, dar și despre posibilitatea implementării cât mai rapide și eficiente în România.

Masa rotundă este o formă de discuţie academică. Participanţii dezbat o temă prestabilită şi au drepturi egale în exprimare. Egalitatea membrilor este dată de circularitatea mesei. Astfel, se crează un circuit închis şi fiecare participant este implicat. Acest concept este folosit ca expresie a unui grup sau echipă de a discuta o problemă, de a împărţi idei, strategii, etc. La acestă întâlnire, indivizii ar trebui să fie deschişi, sinceri şi direcţi unii cu alţii; să manifeste respect faţă de opiniile celorlalţi.

Citește mai departe:Masa rotunda nonformala

Cafeneaua Publică la The Library Bar

În data de 30 ianuarie 2015 „Asociaţia Riana pentru dezvoltarea vieţii şi sprijin familial”, a organizat în The Library Bar din Piatra Neamţ, cea de-a doua „Cafenea publică” cu 6 teme principale de discuţie. IMG 0955 resize

„Cafenea publică” este o metodă de dialog intercativ ce se bazează pe schimbul de informații valorizând contribuțiile tuturor participanților într-un cadru relaxat.

Totul a început în jurul orei 4 după amiază când învitaţii – cadre didactice, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, reprezntanţi ai altor ONG-uri de profil, părinţi dar şi simple persoane interesate de subiectele de discuție – au luat loc la mese. Gazda evenimenului a fost Raluca Smău, voluntară a Asociaţiei Riana. Ea, alături de colegii voluntari, a prezentat pe scurt modul de desfăşurare a evenimentului, dar și câteva informaţii despre „Asociaţia Riana” şi proiectul „Ai carte, ai parte”, în cadrul căruia a avut loc evenimentul.

Citește mai departe:Cafeneaua Publică la The Library Bar

Formare Voluntari "Ai carte, ai parte"

PV2 23 resize

În perioada 27-29.06.2014 a avut loc, în localitatea Petru Vodă din judeţul Neamţ, a doua activitate de formare din cadrul proiectului „Ai carte, ai parte” având ca temă generală “Public Speaking”.

Pe parcursul celor 3 zile petrecute împreună, tinerii au interacţionat, au socializat, s-au amuzat, au descoperit informații noi, toate acestea fiind posibile lucrând în echipă și împărtășind informații și experiență. Voluntarii au aflat în cadrul acestei sesiuni de formare foarte multe informaţii utile despre vorbitul în public, informaţii ce pot fi găsite și sintetizate doar după o lunga documentaţie. Amintim aici câteva subpuncte: structura unei prezentări, cum să faci o impresie memorabilă, cum să ne pregătim pentru a ne urca pe scenă, cum să ne controlăm emoțiile, cum să primești și să dai feedback, formula de prezentare în 30 de secunde, etc.

Și pentru că înainte de toate ținem cont și de divertisment și lucru în echipă sa început cu câteva jocuri de cunoaștere. Formula de prezentare în 30 de secunde ne-a ajutat în sensul acesta precum și jocul de cunoaștere ce presupunea să notăm 3 lucruri pe care le avem în comun unii cu alții și unul care ne diferențiază.

Apoi am trecut la o prezentarea succintă a poveștii apariției asociației și implicit a acestui proiect.

Imediat a urmat un joc pe echipe ce a stimulat colaborarea între voluntari. Au trebuit să se așeze pe 2 linii, iar picioarele lor au fost legate de cele ale vecinilor. Legați fiind, ei și-au ales un lider și au parcurs un traseu sincronizându-se și coordonându-se astfel încât aceștia să nu cadă și sa ajungă cât mai rapid la finish.

Ziua s-a încheiat prin stabilirea regulilor de ședere pe parcursul perioadei de formare și o scurtă evaluare a evenimentelor zilei efectuată de către Oana.

Cea de-a doua zi a formării a început cu înviorarea de dimineață, urmând un scurt exercițiu de lucru în echipă. Acesta a presupus de asemenea coordonare, voluntarii fiind nevoiți să ridice un cerc în același timp pentru a se păstra în echilibru.

Citește mai departe:Formare Voluntari "Ai carte, ai parte"

Doneaza

Donatii online pentru Asociatia Riana Garantia securitatii oferita de PayPal

Amount: 

Dumnezeu nu face greseli

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Like Box