Probleme medicale asociate sindromului Down

In mod normal un copil cu sindrom Down poate avea orice problema medicala si orice tratament ca oricare alt copil, dar sunt cateva probleme care se regasesc cu precadere la copiii cu sindrom Down. In primele luni de viata multi copii cu SD au nasul infonda ceea ce poate cauza o respiratie zgomotoasa. Canalele nazale sunt mici si de aceea se pot bloca mai usor. In general, acest fapt nu presupune o probleme medicala grava, doar un inconvenient (exceptie cazul in care nasul nu este complet blocat, iar asta poate duce si la probleme in alimentatie).

Frecventele infectii ale cailor respiratorii superioare sunt o problema comuna, ca si pneumoniile. Multi copii cu SD sunt susceptibili de asemenea infectii si in afara de a urma masurile normale de protectie nu exista alte forme de preventie. Ca o masura de preventie se poate controla sa fie suficienta umiditate in casa, asta ajuta mult in prevenirea si atenuarea infectiilor cailor respiratorii primare.

Anumiti copii cu SD regurgiteaza usor. O data, de doua ori sau chiar de mai multe ori regurgiteaza dupa fiecare masa, iar mamele se exaspereaza pentru ca copiii lor continua sa se murdaresca. De cele mai multe ori nu se gaseste cauza; poate necoordonarea muschilor deglutitiei pot fi responsabili, dar cu siguranta aceasta problema trece, in general in jurul varstei de doi ani, copilul va inceta sa regurgiteze.

Adevaratul vomitat este diferit de regurgitat si trebuie tratat cu mai multa atentie pentru a depista cauza. In perioada neonatala, vomitatul poate fi simptomul unei obstructionari a duodenului (o parte a intestinului mic) ceea ce necesita o interventie chirurgicala. Aceasta situatie, chiar daca este rara, se intalneste mai frecvent la copiii cu sindrom Down.

Malformatiile cardiace congenitale sunt mai frecvente si variaza in funtie de gravitate, de la suflu cardiac fara simptome, la grave malformatii cardiace ce pot duce la o moarte precoce. Defectul cardiac cel mai comun este o “gaura in inima” intre ventricole (cavitatea inimii). Deseori, suflul la inima poate sa nu fie depistat in primele zile, dar se manifesta ulterior. In general, daca medicul nu descopera un suflu in primele 4 luni, este improbabil sa apara mai tarziu.

Leucemia acuta este o boala infantila foarte rara, care, ramanand in acelasi timp o situatie mai putin frecventa, poate aparea mai des la copiii cu sindrom Down, din motive inca neclare.