Alimentatia

In general, nu este necesara o dieta speciala pentru un copil cu sindrom Down. Sfaturile unei bune alimentatii, continute in orice ghid pediatric, pot fi aplicate si copilului vostru. Totusi trebuiesc sublimiate anumite aspecte. In primul rand, copilul poate fi mai lent la mancat, avand nevoie de mai mult timp pentru a manca, ceea ce necesita mai multa rabdare din partea parintilor. Chiar daca uneori va poate tenta ideea de a da copilului biberonul si a-l lasa sa bea singur laptele, nu e cazul sa o faceti daca nu-l supravegheati atent. Copilul poate inhala o parte din lapte in plamani, cauzand astfel o problema ce poate deveni foarte grava. De altfel, s-a constatat ca, la copiii care beau lapte din biberon in pozitia culcat pe spate, laptele se poate scurge din gurita in urechea medie si asta poate duce la probleme de auz. Si asta lasand la o parte faptul ca, biberonul astfel sprijinit si acest mod de a fi hranit este impersonal si nestimulant.

Este nevoie de multa rabdare si atunci cand se incepe cu hrana solida cu lingurita. Miscarile guritei si ale limbii pentru a inghitii mancarea solida din lingurita sunt diferite de cele pentru a inghiti lichidul din biberon. Daca mancarea este pusa in gurita prea aproape de varful limbii, miscarea normala a limbii poate impinga mancarea afara din gura, pe de alta parte, daca e pusa prea in spate, il poate sufoca. Pentru asta e nevoie de mult timp pentru a invata modul in care copilul prefera sa fie hranit.

Adesea, copiii cu sindrom Down sunt grasuti. Nu se stie daca asta este o problema ce tine de alimentatie, de prea putina miscare, sau este datorata unui dezechilibru metabolic. In orice caz, se poate evita obezitatea prin evitarea de gustari cu multe calorii si limitand alimentarea cu carboidrati.

Constipatia este o problema ce poate fi controlata destul de bine prin cresterea consumului de apa, de fructe si a alimentelor bogate in fibre.

De obicei, copiii incep sa mestece in jurul varstei de 9 luni, astfel la aceasta varsta pot ingera alimente maruntite. Copiii cu sindrom Down invata sa mestece mai tarziu, de aceea nu reusesc sa manance alimente maruntite mai repede de varsta de un an. Asta variaza, totusi, de la copil la copil. Nu faceti eroarea de a considera copilul prea mic, continuand a-l hrani cu alimente pasate, chiar si atunci cand poate manca alimentele maruntite. In momentul in care dezvoltarea copilului a atins punctul in care masticarea este posibila, trebuie sa fie incurajat sa o faca.